Članki | Poslovna antropologija


Članki

Poglobljen vpogled (insight) v potrošnike kot rezultat raziskave s poslovno antropologijo
Poslovna antropologija kot orodje za raziskovanje, poznavanje in predvidevanje vedenja potrošnikov in kupcev
Pri prodaji jim gre na roko sodoben življenski stil porabnikov
Več >>
 

Po svetu

Zakaj bi morali uporabiti poslovno antropologijo kot poslovni model
Najnovejši medij - kontekst kulture
» Antropološka raziskava o organizacijski kulturi prispeva k povečanju zadovoljstva zaposlenih in posledično produktivnosti. «
Več >>
 

 

Članki

Kdo sedi za računalnikom?

Jan 14, 2008S poslovno antropologijo do ciljnih spletnih uporabnikov

Preko interneta lahko danes naš proizvod ponudimo v nakup že več kot polovici Slovencev. Treba pa je doseči ravno tiste uporabnike, ki iščejo točno določeno informacijo, potrebujejo in želijo ravno ponujeno storitev oziroma izdelek.


Obstaja že mnogo raziskav o vedenju spletnih uporabnikov na splošno; kolikokrat mesečno kupujejo prek spleta, katero besedo največkrat pišejo v iskalnike, katere spletne strani največ obiskujejo itd. Te sicer ponujajo veliko odgovorov na splošna vprašanja, tista bolj specifična in natančnejša oziroma bolj konkretna vprašanja pa so doslej ostala v slovenskem prostoru prevečkrat neodgovorjena. Odgovore na vprašanja o tem, kaj in tudi natanko kako ponuditi določeno informacijo, izdelek ali storitev natanko tistemu spletnemu uporabniku, ki jih potrebuje, si jih želi in jih bo potem tudi kupil, pa omogoči poslovna antropologija.

Ciljano raziskovanje uporabnikov

Poslovna antropologija raziskuje potrebe, želje, navade, pričakovanja uporabnika tako, da raziskuje njegov način življenja, vsadanje aktivnosti, obnašanje uporabnika kot posameznika in kot del pripadajoče družbe in kulture. Raziskava s poslovno antropologijo do rezultatov prihaja z antropološko raziskovalno metodo neposrednega opazovanja z udeležbo, poglobljenimi intervjuji, "nefokusnimi" skupinami, video raziskavami. Ne gre torej za spraševanje in anketiranje, saj teoretični odgovori na vprašanja s prakso mnogokrat nimajo dosti skupnega, saj ne sovpadajo z dejanskim stanjem. Pri raziskavi s poslovno antropologijo tako ne gre za raziskave o splošni populaciji na internetu, temveč za popolnoma ciljano raziskovanje določenih uporabnikov; torej kaj koga zanima, kaj kdo počne na spletu in kako ter tudi zakaj to počne.

Uspešnost in s tem veliko uporabno vrednost antropoloških raziskav v poslovanju pa kažejo mnoge študije primerov na različnih področjih poslovanja, v različnih podjetjih (med IT-podjetji tudi pri Googlu, Microsoftu, Intelu, HP-ju, IBM-u itd.) v mnogih državah širom sveta - v ZDA, na Japonskem, zadnje čase tudi v Evropi. "Takšne raziskave ustvarjajo trdne temelje za svetovanje našim naročnikom glede tega, kako ustvariti uspešne odnose preko spleta z obstoječimi in tudi potencialnimi spletnimi uporabniki," pravi Jared Braiterman iz ameriškega podjetja Sapient.

Primerjalna prednost antropološke metode raziskovanja vedenja uporabnikov in potrošnikov je tudi ta, da jih raziskuje v njihovem avtentičnem okolju; na delovnem mestu, doma, v trgovini, na izletu, ob nakupovanju določenega izdelka ali ob uporabi le-tega.

Za domačim računalnikom tri generacije

Jasna Vukovič, avtorica članka in magistrica antopologije, je naredila prvo slovensko antropološko raziskavo o vedenju spletnih uporabnikov. "S to raziskavo pridemo ne le v potrošnikov dom, službo, na počitnice, temveč tudi v uporabnikovo "glavo", saj ga le tako lahko ne samo spoznamo, temveč tudi razumemo," je povedala Vukovičeva. Raziskava je potekala na domovih, službah, cyber cafejih, knjižnicah itd. Med drugim je raziskava tako pokazala, da se v domači delovni sobi za istim računalnikom dnevno velikokrat izmenjajo tri generacije; prvošolček denimo išče igrice, njegova mama zdravstvene napotke, dedek pa turistična potovanja. Vendar pa tehnološki način raziskovanja vedenja spletnih uporabnikov s pomočjo sledenja aktivnosti z nekega računalnika tega "ne upošteva". Njihovo vedenje tako tehnologija "upošteva" kot vedenje enega uporabnika na različnih spletnih straneh in skladno s tem nato servirajo tudi spletne oglase. "Tehnologija sicer vedno bolj napreduje, a za računalniki sedimo ljudje s svojimi navadami, vedenjem in človeškimi lastnostmi, ki pa jih lahko uspešno prepoznajo in razumejo le ljudje, ki so za to usposobljeni; torej poslovni antropologi," je zaključila Vukovičeva.